La doar 3 Km de orașul Podul Iloaiei, se află satul Cosițeni. Un sat mic cu oameni săraci din punct de vedere material, dar bogați din punct de vedere spiritual, lucru care se observă prin frumoasa bisericuță, ce se află amplasată pe o mică colină din mijlocul satului. Satul a luat ființă la începutul sec. al XIX-lea. La început era un mic cătun pe moșia boierului Gheorghe Iconomul.
Primele date despre biserica din sat le găsim într-o scriere din 26 iunie 1875 a părintelui paroh de atunci, Andrei Lăzărescu, în care se amintea că „Biserica din Cosițeni s-a zidit din cărămidă la anul 1820 de fericitul ctitor Gheorghe Iconariul, care a împodobit-o cu icoane, veșminte, cărți și alte obiecte bisericești în care an s-a și sfințit; iar în anul 1849 s-a reparat de domnul Mihalache Theodorul proprietarul moșiei, făcând la biserică mai multe obiecte”. Biserica este construită în formă de corabie, cu absida altarului semicirculară și cu un pridvor pătrat în retragere, pe partea de vest. Este zidită din cărămidă pe temelie din piatră.
În alt document în care ne este prezentat de către Pr. Paroh Iconom Constantin Tătărucă un scurt istoric al Bisericii Sf. Dumitru din Satul Cosițeni, este menționat că bisericii „zidită din cărămidă și temelie de piatră cu cheltuiala proprietarului moșiei Gheorghe Iconomu la anul 1820, fără clopotniță, i s-a adăugat ulterior pridvorul care are în continuare clopotnița și a fost refăcută în anii 1914 și 1938 prin grija și cu contribuția manuală a învățătorului Gheorghe Ciolan, paroh fiind preotul Vespasian Lăzărescu”(Doc. din Arhiva Parohiei Podu Iloaiei).
Din anul 1938 și până în prezent biserica a mai suferit unele reparații și consolidări. De menționat este faptul că din data de 24 mai 2009, sub grija Pr. Paroh Ghiba Teodor s-a început pictarea Bisericii finalizată în anul 2014. În același timp s-au mai făcut unele lucrări de înfrumusețare atât în interiorul lăcașului cât și în exterior. Începând cu anul 2021 Pr. Florin Cristian Căliman este paroh al bisericii, continuând lucrarea predecesorului său.
Biserica are hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, nu este declarată monument istoric, iar după cum am menționat puțin mai sus din anul 2009 s-a început pictarea ei, această lucrare finalizându-se în 2014 când a fost sfințită de P.S. Calinic, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În această parohie după informațiile pe care le-am cules, au slujit de-a lungul timpului următorii preoți: Pr. Vasile Vicovan, Pr. Vasile Sârbu, Pr. Vasile Pavel, Pr. Ghiba Teodor.
În prezent se lucrează la construirea unui complex cultural ce va cuprinde casă socială și casă parohială.